HTML

Mentett görik

Ebben a blogban mentett vadászgörények történeteit olvashatod, akiknek a sorsa bármely okból nyilvánosságot kíván. Ez az ok lehet a körülményeik, betegségeik, szenvedéseik miatt. Szeretném ha tanulságképp szolgálna mindazoknak akik bármilyen állatot szeretnének vásárolni, hogy mennyire fontos az előzetes felkészülés, ha nem szeretnénk, hogy egy-egy görci, az itt leírtakhoz hasonlóan szenvedéseket éljen át.

Friss topikok

  • TDede: @Néma katalin (katibogar): (2014.04.22. 22:16) Teper
  • nory: Sziasztok (2007.09.30. 18:07) Teper nyaral... :)
  • mrs_center: Szia Évi! Nagyon örülök, hogy minden jól alakul nálatok, a fotók nagyon jók, látom Tepike kezd eg... (2007.08.01. 00:13) Teper szívrohamot okoz.....
  • lakatos timus: Szia Évi És Teper!Örülök,hogy ilyen jól alakulnak a dolgok Teperrel,és hogy végül jól végződött a ... (2007.07.30. 20:21) Fejlemények
  • Szuszika: Drukkolunk, drukkolunk, drukkolunk!!! :) Nózipuszi Teperkének! (2007.07.20. 18:21) Ma...

Linkblog

Teper

2007.07.03. 23:21 Évi blogja

Teper – az albínó kislány vadászgörény - története immár több mint 4 hónapja kezdődött. Akkori gazdája úgy döntött, hogy nincs szüksége többé, az általa előzetesen megvásárolt kis élőlényre. Az indok lehetett bármi. Lehet, hogy rájött nem is szereti igazán a vadászgörényeket…, talán az volt a baj, hogy – szerinte – harapott…., esetleg úgy érezte, nem tud vele foglalkozni nap, mint nap több órát…? A befészkelt gondolatot hamarosan tett követte. Gazdink az egyszerű megoldások híve lévén, nem keresgetett új helyet a kis védencének, nem adott fel hirdetést, nem próbálta elvinni menhelyre… Inkább rövidre próbálta zárni a történetet és a kis érző, szeretni, játszani tudó társát nemes egyszerűséggel kidobta harmadik emeleti lakásuk ablakából… 

Egy közelben lakó fiú szedte össze a történteket ugyan túlélő, de súlyosan megsérül görcit, és segítséggel el is helyezte egy jó szándékú családnál. Mi ekkor hallottuk első ízben az Ő történetét. A befogadó család felhívott, hogy tanácsot kérjen, a göri ugyanis „sántított” a hátsó lábára. Azt javasoltuk, hogy mielőbb vigye orvoshoz, ahol megvizsgálják és a további kezelést, megbeszélik a gazdival. Teperről nem hallottam többet 4 hónapig. 

Néhány hete ismét telefonált a befogadó gazdi, hogy sajnos nem tudják megszelídíteni a görit, a család egyre jobban fél tőle és így tovább nem tudják vállalni a tartását. Természetesen egyeztettünk időpontot, hogy mikor hozhatja el.

Amikor megérkeztek, csak akkor szembesültünk a göri rettenetes állapotával. A lábát a hasa alatt húzta, erősen túltüzelt állapotban volt, a combjai és a pérája környéke már kopaszodott, és a combjai hajlataiban nedvedző sebek voltak… 

Kérdeztem a gazdit, hogy mi van vele, hisz amikor beszéltünk abban maradtunk, hogy elviszi orvoshoz, és úgy tudtam ez meg is történt. Elmondása szerint ez valóban így volt. Elvitték orvoshoz, a görit, meg is vizsgálták. Akkor a friss sérülésre azt mondta az állatorvos, hogy kb. 20000 ft-ba kerülne a műtét. A befogadó ezt nem tudta vállalni, így a beavatkozás nem történt meg (ezt nekünk nem jelezték, segítséget nem kértek), a göri lába úgy maradt (derékszögben a hasa alatt). A magas orvosi költségek miatt a kicsi oltásait sem adatták be és az ivartalanítás is túl drágának bizonyult a családi kassza számára, ezért túltüzelés lett belőle. Bár állításuk szerint nem is volt szükség az ivartalanításra, hisz nincs náluk hím göri így nem fog párosodni a kislány… Teper állapota ezek miatt egyre rosszabb lett, hiába volt a legjobb szándék (bár sajnos kevés ismeret) a befogadó részéről. 

Először bizony erősen gondolkodóba estem, hogy mit is lehetne/kellene tenni a kis görcivel (akinek akkor még neve sem volt). Aztán kivettem őt játszani. És elvarázsolt… Ahogy a mellső lábaival szaladgált, ugrált, labdázott, makogott… Ekkor kapta a Teper nevet is… J Úgy éreztem, kapnia kell még egy esélyt a boldog normális életre. 

Első dolgom volt orvoshoz menni Vele. Kiderült, hogy a sérülése bizony nagyon súlyos és a túltüzelése is komoly gondot jelent. Az orvosi költségeket – akkor – cca. 40000 ft-ra becsültük (csontműtét, ivartalanítás, oltások). Sajnos ez az összeg nem állt a mi rendelkezésünkre sem, lévén annyi mentett göri, hogy a kaszánk teljesen kiürült. Ekkor írtunk egy felhívást a www.ferret.hu oldalon, segítséget kérve a költségek fedezéséhez. Sokan jelentkeztek és más vadászgörényekkel foglalkozó oldalak is kitették a felhívásunkat (ezer köszönet érte).  

Időközben a befogadó gazdi ismét jelentkezett, hogy ha Teper rendbe jött orvosilag, akkor bizony vissza szeretné kapni….. És kérdéseket tett fel azzal kapcsolatban, hogy ugyan miért írtam én a fórumon olyan magas összeget az orvosi költségekre, amikor annak idején neki „mindössze” a felét mondták… 

Megtörtént Teper előzetes orvosi vizsgálata, majd a műtét is. Bizony az eset bonyolultabb a vártnál. Teper lábát csavarozni kellett. Ha nyugton tud maradni, akkor összesen 3 műtét várt volna rá. Maga a csontműtét, aztán 1 hónap múlva a csavarok kivétele, és végül az ivartalanítás.

Sajnos nem így történt. A kicsilány nem bírt magával, hiába minden erőfeszítés és sikeresen kimozgatta a csavart a lábából (szerencsére a csont nem mozdult el).

Ma egy újabb műtéttel visszarakták a szöget és mellé ütöttek még-egyet, hátha így fix marad még legalább két hétig. Most alszik a drága és az orvossal abban maradtunk, hogy megpróbáljuk (nagyon vigyázva persze), annyira lenyugtatni a következő két hétben, hogy fixen a helyükön maradjanak a csavarok.

Remélem sikerül.

És egy kis matek: ha Tepike frissen meg lett volna műtve, úgy az egész került volna a befogadó által soknak tartott 20000 ft-ba.

Ehhez képest az eddigi orvosi költségeink az alábbiak szerint alakultak: előzetes vizsgálat+rtg+hormoninjekció+szépészet (manikűr, pedikűr, fülatka irtás), stb.: 16000, csontműtét és utógondozás: 25000, újabb rtg+korrekciós műtét: 16000.

És még nem kapott egyetlen oltást sem, még hátra van az a műtét, amikor kiveszik majd a csavarokat és az ivartalanítás.

Ha nincs az a sok segítőkész görénybarát, akkor ezt bizony szinte lehetetlen lett volna megoldanunk így utólag… 

De van néhány kérdésem… Mi az, hogy valami drága? Nem drága az, ha egy kicsi élőlény hetekig húzza maga alatt a sérült, törött lábát? Ha az a csont úgy kell, hogy összeforrjon? Nem drága az, hogy most újabb hetekbe kerül, mire rendbe jön? Nem drága az, hogy két hét alatt kétszer kellett altatni és kétszer bódítani (folyamatos körömrágás, hogy minden rendben legyen…)? Nem drága az, hogy így sokkal tovább kell korlátozni a mozgását? Nem drága az, ha elveszítjük, mert túltüzel? Hol húzzuk meg a határt? Mikortól mondjuk azt, hogy DRÁGA…???? 

Évek óta foglalkozom mentéssel, tanácsadással. Sokszor előfordul, hogy valaki nem tudja finanszírozni a göri ilyen-olyan ellátását. De miért nem kér valaki segítséget? Mi a fontosabb? A büszkeségem vagy egy érző lény szenvedése??? 

Teper most alszik. Mellettem van, hogy halljam, lássam ha valamire szüksége van.  

Holnap egy új nap lesz. És este ismét megírom ide a blog-ba, hogy mi is történt Teperrel és a többi itt lévő görivel. 

Szeretnék itt is köszönetet mondani mindazoknak, akik a mai napig anyagi, tárgyi, időbeni, fizikai segítséget nyújtottak ahhoz, hogy Teper ismét boldog göri-életet élhessen:

Jasper Kata (jkata), Mazán Béla (Daddy), Pálok Nóra, Korsós Ágnes, Korsós Péter, Rápolthy Zsolt, Kovács Balázs, Pápai Gábor, Balogh Istvánné, Beck Tamás (Cafka&Farkinca&Hugi), Cseh Gabriella, Csinos Adrienn, Accipiter Laura, Egervári Zsanett, Egervári Péterné, Gábor Annamária, Néma Katalin, Kis István és Neje, Kalán Anita, Schnellné Balogh Edit, Kozári László, Diricziné Imre Magdolna, Rozmann Zsuzsanna, Takács Anita, Balogh Ferenc, Gazdagné Leitner Erzsébet, Fenyvesi Tünde, Szabados Sára, Márton Judit, Királyné, Végh Adrienn, Sivak Mónika, Borsos Anita, Lebedy Petra, Kárpáti Nikoletta, Hajdu Emma, Dorogi Fruzsina, Pálokné Barabás Éva, Horpácsy Nóra, Ferencz Krisztina (Greylupus) 

Köszönöm Teper nevében is! 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gorke.blog.hu/api/trackback/id/tr92111180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Néma katalin (katibogar) · http://www.gportal.hu/portal/katibogar/ 2007.07.04. 09:28:52

Jaj Teperke..nagyon drukk tessék meggyógyulni. Évi nehogy visszaadd Tepert a befogadó gazdinak.. egy gyereket sem adnak "kölcsönbe" mig kicsit megnő, nem sir, aztán meg majd visszkérik.
Cupp katibogar

Takács Anita 2007.07.04. 16:03:48

Nagyon remélem, hogy Teper végül teljesen rendbejön, és lesz még pár boldog éve egy gondos, szerető gazdival.
Évi, köszönjük, hogy foglalkoztok vele, és a többi mentett állattal. És ha újra segítségere van szükségetek, csak szólj bátran!

Kalán Anita (Szuszika) 2007.07.04. 16:36:34

Druszám szavaival élve: ha bármire szükségetek van, szóljatok nekünk is bátran!!! Nagyon nagyon sok nózipuszit küldünk Teperkének és mielöbbi gyógyulást kívánunk! (Szuszi göri, Dagi göri és Bogyó göri)

Dorogi Fruzsina (Mrs_Center) 2007.07.04. 17:36:24

Remélem már jobban van a kishölgy, és nemsokára hasznát veszi a sok szép sárga göri-felszerelésnek :-)

Takács Anita (tanita) 2007.07.05. 12:20:01

Örömmel olvasom, hogy Penethra (vagy Leila? :-)) ügye is megoldódott. Nagyon megrázó volt a története, mindig elkeserít, hogy ilyen emberek vannak, akik így bánnak egy állattal. Meg egymással is. :-(

Daddy 2007.07.05. 23:43:54

Csatlakoznék a két Anitához!Bármikor, bármiben,csak szólj :)

Julcsi 2007.07.06. 15:33:56

Teper babának nagyon sok kitartást kívánunk és mielöbbi gyógyulást hogy aztán egészségesen teperhessen a többi görcivel és a leendő gazdival.Csatlakozunk az elöttünk írokhóz mi is bármikor bármiben nagyon szívesen segítünk.Sok puszi.Julcsi,Feri,Tuki,Pici,KissSidney

Accipiter Laura(fragolina) 2007.07.10. 21:28:32

Kivánok sok szerencs koboldot Tepernek:)
Ha kell még segíteni, mindenféle képpen szóljatok!!!!

Accipiter Laura(fragolina) 2007.07.10. 21:29:56

szerencs+e:oD

Bálint Attiláné,Lilla/Banya/ 2007.07.23. 12:46:51

Most olvastam előszőr Tepiről mert eddig nem volt netem,nekem és a férjemnek is van egy két éves görink Rudi Szivet tépő dolog ami történik néhány szerencsétlen állattal nem értem az ilyen embereket miért tart állatot ha nem tud róla gondoskodni?Szeretnénk nagyon sok erőt és kitartást kivánni Tepinek!Megvan már ki fogadja örökbe ha felgyógyult?Mert mi is magunkhoz vennénk szivessen Rudika is örülne neki.Jelentkezünk Örökbefogadó szülöknek,szóljatok ha van rá még mód hogy magunkhoz vegyük Tepikét ha már örökbe adható.Köszönettel Lilla és Attila és Rudika a göri

Évi blogja 2007.07.25. 00:33:45

Kedves Lilla! Teper jövöjével kapcsolatban még nincs semmi biztos, fix pont egyenlőre. Részletekkel kapcsolatban kérlek írj az eva.benefi@gmail.com címre. :)

Lacza Nikolett 2007.12.05. 19:25:00

nagyon sajnálom énis. remélem már hogy teper rendbe jön.

Kertész Hajnalka 2008.03.05. 09:10:09

Nagyon édesek a görik:) völegényemnek is volt de elpusztult!:( betegség érte és nem tudtuk mi baja volt! elpusztult szegény! de gondolkodunk rajta hogy lehet lesz még egy de szegény még nem nagyon tudja feldolgozni mert hiányzik neki! :( sziasztok

Józsáné Horváth Ildikó és családja 2008.08.24. 13:55:51

Nagyon szurkolunk Tepernek a gyógyuláshoz,de bizony hogy nagyon sok pénz 20000HUf mert sokszor a szeretet kevés.Nekünk is van görink a neve Odi.Imádjuk hála istennek egészséges.Volt 1-2 eset amikor kiesett az 5.emeletről de nem lett súlyos baja.Érdekes a történet,de sajnos vannak ilyen emberek akik igy bánnak az állatokkal.
Ui:sikeres gyógyulást Teper!

Tamáska Gáborné 2008.12.01. 11:10:54

Istenem milyen történeteket lehet hallani.Szörnyű mi történt Teperkével,iszonyú lelkiismeret furdalásom van , hogy léteznek ilyen "gazdák".
Évi igazán sok erőt és kitartást fektetsz bele a fajtamentésbe minden elismerésem a munkásságért, s ha bármi segítségben részt tudunk venni szívesen fogadjuk a felkérést.Nekünk is volt görink kb 6-7 éve de sajna elment :( .
Emlékszem sokat érdeklődtünk mit, hogy kell csinálni vele de igazából ahol laktunk és a környéken se voltak tidsztában az állatorvosok se, mit hogy érdemes végezni görikkel(oltás, etetés stb...)Nemrég jelentkeztünk családdal egyik kenelnél :O) , hogy szeretnénk kisgör testvérpárt, s azóta minden hnlapot ill. oldalt átolvastunk felváltva férjemmel a kis örökmozgókkal kapcsolatban,hogy ne váljunk annak idelyén mimóza nemtudomka gazdává, aki sötét mint az ország út :O).
A hétvégén megünk előadásra a görikkel kapcsolatban Bp-n az Óceánárok úton lévő állatmenhelyre. Elkezdtük, megtervezni a görik ketrecét mert mi szeretnénk megéíteni,ezzel is készülve a családtagok érkezésére.Gyerkőceink is nagyon várják Őket, igazi kaland lesz nekik is.Vannak ismerősök akiknél tapasztaltak görény harapdálást, mert éppen nem finom mozdulattal közeledtek, és kicsit bebecsípett a kézbe a kisasszony, de beládták, ha nem ijesztegetik akkor nincs probléma belőle s szépen lehet barátkozni is.
Hát nagyon várjuk a tavaszt ....addig is igyekszünk ismereteinket bővíteni, s addig is szívesen segítünk ha tudunk.


Bocsánat a hosszú hozzászólásért, minden jót mégegyszer!
süti beállítások módosítása